Quickscan Integraal Programmeren


IGIB’s Quickscan Integraal Programmeren (QIP) helpt gemeenten bij de start van integraal programmeren in de fysieke leefomgeving. Het biedt een eerste beeld van de huidige situatie, knelpunten, kansen en verbetermogelijkheden.

Stappenplan quickscan

QIP biedt een snelle en toegankelijke benadering om inzicht te krijgen in de huidige situatie en verbetermogelijkheden van integraal programmeren in uw gemeente. De scan omvat de volgende stappen:

  • Een inventarisatie van de bestaande uitvoeringsprogramma’s en beleidsplannen voor de assets in de openbare ruimte, zoals wegen, groen, water, riolering, verlichting, etc. Hierbij wordt gekeken naar de inhoud, de structuur, de kwaliteit, de actualiteit en de samenhang van deze documenten.
  • Een analyse van de onderhoudsopgave en de grote transities die spelen in de fysieke leefomgeving, zoals de klimaatadaptatie en de mobiliteitstransitie. Hierbij wordt gekeken naar de impact, de urgentie, de prioriteit, de afhankelijkheid en de synergie van deze thema’s.
  • Een verkenningsgesprek met de nutsbedrijven die actief zijn in de gemeente, zoals de netbeheerders voor gas, elektriciteit, warmte, telecom, etc.
  • Een rapportage van de bevindingen, de conclusies en de aanbevelingen van de quickscan.

De scan fungeert als nulmeting, diagnose en startpunt voor een meerjarenaanpak, met nadruk op synergie tussen onderhoudsopgaven en lange termijntransities. De uitvoering beslaat meestal twee tot vier weken, afhankelijk van de gemeentelijke opgaven. Kosten variëren naar gelang omvang en complexiteit van de gemeentelijke opgaven.

Contact

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij uw gemeente kunnen ondersteunen met het verbeteren van de openbare ruimte en het creëren van een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving.